Hold ørene trygge under

nyttårsfeiringen

Når klokken nærmer seg midnatt og det nye året står for tur, stiger spenningen i takt med spektakulære fyrverkeri.

For høreapparatbrukere og alle andre som er ute for å si velkommen til det nye året, er det viktig å ta forhåndsregler for å passe på hørselen.

Vær obs! Fyrverkeri kan smelle like høyt som gevær

Et par gode smell er jo en del av moroa, men eksplosjonen i fyrverkeri kan overstige 120 dB. Noe som er langt over den trygge grensen på 85 dB. Bare noen få minutter i nærheten av fyrverkeri er nok til å kunne skape hørselstap, så vær sikker på at du står på sikker avstand fra eksplosjonene.

Forberede høreapparatene dine på støy

Høreapparatbrukere burde bytte til støyreduksjonsprogram eller velge redusert volum i et musikk program. Om høreapparatet ikke har slike innstillinger kan det hjelpe med støydempende øreklokker. Man kan også vurdere å skru høreapparatene helt av. 

Vurder å bruke hørselsvern

Ekspertene enes om at støy over tid med lydstyrke på 85 dB eller mer er skadelig for hørselen. Bruk hørselsvern om fyrverkeriet varer lenge, eller om du skal stå nært eksplosjonene. Er du i tvil, bruk hørselsvern! Heldigvis er det ikke vanskelig å beskytte ørene. Skumgummipropper er billige og lett å få tak i hos apotek. Disse kan dempe støy opp til 35 dB. Men sjekk forpakningen for å være sikker.

Små ører trenger også beskyttelse

Er det for høyt for deg er det garantert for høyt for barn! Barn sine ører er mer sensitive enn voksnes ører. Det er også større sjans for skade på hørselen til barn kontra voksne. Hørselstap hos barn har også større konsekvens da det vil gå utover den kognitive utviklingen til barnet. Vi anbefaler på det sterkeste å skaffe barnet øreplugger på apotek eller jernvarehandel.

keep-ears-warm-and-working-well

Hold ørene varme

Når man er ute i midnattkulda, får ørene mindre blodtilstrømning. Dette øker risikoen for ørebetennelse, så det gir god mening å ha på seg lue eller pannebånd. Faktisk gir det god mening å kle seg godt generelt. Det å få en kraftig forkjølelse kan faktisk også øke sjansen for å få hørselstap.

Høreapparater blir påvirket av kulde

Det er ikke hver midnatt man tilbringer ute i kulden. Så om du eller en av dine kjære bruker høreapparater kan det være smart å sjekke at dette viktige hjelpemiddelet er klar for den store feiringen. I kulden svekkes batteriene, så det kan være lurt å ha med ekstra sett med batteri.

Hvil ørene dine første nyttårs dag

Etter mye støy fra fest og raketter trenger ørene hvile for å komme seg. Vekk fra støyende omgivelser. Fagfolk anbefaler å holde seg unna støy i 16 timer etter høylytte begivenheter. Om man utsetter seg for støy før 16 timer øker risiko for permanent hørselsskader.

Finn ditt nærmeste hørselssenter

 • Hvordan er hørselen din?

  Tenk på hvordan du opplever disse forskjellige lyttesituasjonene. Dette korte spørreskjemaet kan gi deg innsikt om hvordan hørselen din er og om du ønsker å søke hjelp av audiograf. Start testen.

 • Beskytt hørselen din

  Støyskade på hørselen er den eneste typen hørselstap vi kan unngå. Finn ut hvorfor det skjer og om hvordan vi kan unngå det.

 • Bedre hørsel - hva kan jeg gjøre?

  Om du har litt nedsatt hørsel, kan det lønne seg å få det sjekket ut av audiograf og øre-nese-hals lege. En slik sjekk tar ikke lang tid og er helt uten smerte. Se hva som skjer på hørselssentralene.

 • Fin en øre-nese-hals klinikk

  En audiograf kan teste hørselen din og anbefale passende behandling.