Støtte for foreldre

Vi har funnet ut at det å være ærlig, åpen og nysgjerrig er den mest konstruktive måten å takle hørselstap i familien på. Du må ikke nøle med å be om hjelp fra audiografer, lærere og andre foreldre om informasjon og veiledning.

Du er ikke alene

Du er ikke den eneste som har et barn med hørselstap.

Det finnes mange andre foreldre som er på en lignende reise, og som deler din opplevelse. De kan inspirere og motivere deg, eller bare høre på bekymringene du måtte ha. Søk på internett etter online diskusjonsforumer eller lokale foreldresamfunn. Det å snakke med andre foreldre til barn med hørselstap kan gi deg en sterk støtte og reell informasjon mens du ser etter måter å støtte barnet ditt på. Og husk at barnet ditt vil ha nytte av å møte andre barn med hørselstap.

Bli med i vårt Facebook-samfunn

Involver besteforeldre og søsken

De fleste barn som er født med hørselstap er født inn i familier der barnet er den eneste, eller en av svært få slektninger med hørselsproblemer. Både besteforeldre og søsken må lære den beste måten å kommunisere med barnet ditt.

Les mer

questions-to-ask

Spørsmål til audiografen

Barnet ditt vil trenge hyppige besøk til hørselssenteret. Bruk tiden til å stille spørsmål til audiografen. Du finner noen forslag nedenfor. 

Husk at når barnet ditt har fått et språk, må du la dem reflektere om sin egen opplevelse, følelser og behov under disse besøkene. Det er de som er eksperter på seg selv, og det at de tar ansvar rundt sitt eget hørselstap, er viktig for deres villighet til å bruke høreapparatet.

 • Hvilke lyder kan barnet mitt egentlig høre? Vil det forandre seg eller bli verre?

 • Vil barnet mitt kunne snakke?

 • Hvor lenge vil barnet mitt måtte bruke høreapparat?

 • Kan barnet mitt gå på en vanlig skole?

 • Barnet mitt reagerer veldig kraftig noen ganger. Er dette på grunn av hørselstapet, eller er det bare en forbigående fase?

 • Hvor ofte bør barnet mitt teste hørselen?

 • Hvor kan jeg få hjelp til å betale for høreapparatet?

 • Hva gjør jeg hvis barnet mitt mister høreapparatet?

 • Hvordan samarbeider jeg med lærere og instruktører på skolen eller idrettsklubben? Hva kan jeg forvente av dem, og hva trenger de fra meg?

 • Barnet mitt virker veldig tilbaketrukkent nå - kan dette har noe å gjøre med hørselstap?

Kommunikasjonsteknikker

Spør audiografen om noen av disse teknikkene eller behandlingene er relevante for deg.

Munnavlesning
Leppene viser uttalen av ord, f.eks. “mann” i motsetning til “land”. Det er derfor munnavlesning er viktig, spesielt for barn med hørselstap, fordi de trenger å se for å kunne oppfatte helt. På denne måten støtter munnavlesning talespråket.

Tale- og språkterapi
Hørselstap kan gjøre det vanskelig å høre de subtile forskjellene i talelydene som er nødvendig for å produsere dem nøyaktig. Mange lyder kan ikke gjenkjennes kun ved munnavlesning. En logoped og språkterapeut kan hjelpe barnet ditt til å kommunisere mer effektivt.

Tydelig tale
Denne metoden er en enkel måte å snakke på, som gjør det lettere for personer med nedsatt hørsel å forstå, selv i støyende situasjoner. Metoden er enkel å lære og bruke, og handler i hovedsak om å uttale hvert ord og setning på en presis måte – uten å droppe endingene i ordene.

Tegn som støtte til tale
Denne teknikken er designet som et supplement til talespråket. Først så lærer du hvor i munnen spesielle lyder blir formet. Så lærer du å knytte disse lydene til spesielle tegn for som støtte for uttalte ord. Med spesiell opplæring, kan du og resten av familien lære denne metoden, og hjelpe barnet ditt å utvikle sine egne tale- og språkferdigheter.

Tegnspråk
Barn med stort eller totalt hørselstap bruker ofte tegnspråk støttet av lydtegn og visuelle tegn. Barn med stort hørselstap kan ofte lære å bruke tegnspråk og snakke samtidig. Hvis du bestemmer deg for å lære tegnspråk, bør hele familien aktivere seg i dette.

Se våre 3 regler for tydelig kommunikasjon

Last ned kommunikasjonsstrategier

 • Hørsel

  Visste du at hørselen vår er den eneste sansen som aldri sover?

 • Koble til programmer

  Hvordan koble høreapparatet til forskjellige apparater som TV-en eller telefonen ved bruk av ConnectLine.

 • Nedlastninger og hjelp

  Finn videoer og bruksanvisninger for alle Oticon høreapparater og tilbehør.

 • Finn et hørselssenter

  Ta en hørselstest og motta råd og hjelp fra en autorisert Oticon audiograf.