Tinnitus

Tinnitus er overraskende vanlig – omtrent 10 % mennesker opplever det hele tiden.

Selv om den ikke kan kureres, kan du ta kontroll over tinnitusen for å redusere effekten betydelig. 

 

 

Hva er tinnitus?

Det kan være piping, summing, susing eller brusing i ørene, og kan være midlertidig eller permanent. Støyen i ørene dine eller i hodet ditt er unik for deg.

Man antar at 80 % av de som lider av tinnitus også opplever en grad av hørselstap, selv om de kanskje ikke er klar over det selv. Selv om tinnitus ofte er forbundet med hørselstap, er det ikke en sykdom. Tinnitus er et symptom som kan være forårsaket av mange ting, og kan også begynne uten en åpenbar grunn. Likevel kan den ha en stor innvirking og forårsake stress, angst, sinne og søvntap. Det første steget mot å ta kontroll over tinnitusen din er å konsultere en audiograf, slik at dere sammen kan finne den behandlingsplanen som vil fungere for deg.

De mange årsakene til tinnitus

Tinnitus kan oppstå hvor som helst mellom det indre øret og hjernen, og kan være konstant eller periodevis, midlertidig eller kronisk.

Det er fortsatt uklart, nøyaktig, hvordan tinnitus begynner, men den kan skyldes en rekke årsaker, akkurat slik som hørselstap. Den kan i midlertidig også oppstå uten noen åpenbar grunn.

 • Eksponering overfor høye lyder
 • Naturlig aldringsprosess
 • Plutselige støtlyder
 • Skade på hodet eller nakke
 • Reaksjon på medisiner
 • Emosjonelle plager eller stress
 •  

  Finn ut mer om årsaker til hørselstap

  Tinnitus og hjernen

  Når vi hører, beveger lydbølgene seg gjennom ørekanalen til mellomøret og deretter til hjernen. Hårceller i det indre øret omdanner lydbølgene til elektroniske signaler, som deretter beveger seg til hjernen. Hjernen oversetter disse signalene til meningsfull informasjon – lyden vi hører.

   

  Hva er det som gjør at vi oppfatter lyd som ikke er der?

  Selv om årsakene til tinnitus ser ut til å variere, mistenker eksperter at det i mange tilfeller er et resultat av skade på hårceller i det indre øret. Eksperter tror at hjernen noen ganger feiltolker de reduserte signalene fra øret, noe som resulterer i en oppfattelse av lyd – tinnitus – som egentlig ikke er der. Du bør alltid konsultere en lege eller audiograf hvis du opplever symptomer på tinnitus.

  Les om hvordan BrainHearing forandrer måten du hører på

  Kontakt en audiograf

   

  Kan jeg behandle tinnitusen min?

  Det finnes mange måter å ta kontroll over tinnitusen og redusere innvirkningen den har på livet ditt, selv om den kanskje ikke blir helt borte. Alle har en unik opplevelse av tinnitus, og en audiograf kan hjelpe deg med å håndtere dine spesifikke symptomer med en kombinasjon opplæring, konsultasjon og lydterapi.

  Lydterapi lindrer symptomene på tinnitus

  Å lytte til lyder kan være et nyttig verktøy for å håndtere tinnitus. Tilføring av behagelige lyder til lydene du allerede hører kan redusere effekten av tinnitus ved å flytte oppmerksomheten din mot lydene du ønsker å høre, i stedet for lydene i hodet ditt. Du kan sammenlikne det med å lytte til én enkelt fiolin i et rom. Hvis den er alene, kan du kun fokusere på fiolinen, men hvis du tilfører et symfoniorkester vil fiolinen bli mindre tydelig og en del av den helhetlige lyden.

  Les mer om Tinnitus SoundSupport

  Høreapparater som spiller lindrende lyder

  Oticon høreapparater kan hjelpe deg med å ta kontroll over tinnitusen din ved å spille av en lang rekke avlastningslyder som hvit støy og beroligende havlignende lyder. Med Oticon høreapparater kan du diskret kontrollere lydene i høreapparatene dine ved å bruke Oticon Companion-appen for iPhone og Android.

  Du kan justere lydene til de gir den avlastningen du trenger – uansett hvor du trenger det. Dessuten kan du trådløst streame alternativ tinnituslindring, for eksempel favorittmusikken din, lydbøker, podcaster eller til og med avslappingsveiledninger.

  Finn ut mer om Oticon-høreapparater

  Diskret og hendig kontroll av avlastningslyder

  Oticon Companion-appen gir brukere av Oticon høreapparater muligheten til å justere tinnitusavlastningslydene enkelt og diskret.

  Les mer

  Last ned Oticon Companion-appen

  Download_on_the_App_Store_Badge_US-UK_135x40android

  Apple, Apple sin logo, iPhone, iPad og iPod touch er varemerker til Apple Inc., registrert i USA og andre land. App Store er et tjenestemerke fra Apple Inc. Android, Google Play og Google Play-logoen er varemerker fra Google LLC.

  • Hvordan vår hørsel fungerer

   Vi hører med hjernen vår – ikke med ørene våre. Forstå den normal høreprosessen

  • Tinnitus

   Hva er tinnitus, hvorfor får noen mennesker det, og hva kan gjøres for å minske symptomene

  • Få hjelp

   Hva du kan gjøre når du har mistanke om hørselstap, og prosessen for å finne den rette løsningen

  • Finn et hørselssenter

   En audiograf kan teste hørselen din og utarbeide en behandling som passer deg