Beskytt hørselen din

Hørselstap forårsaket av støy forekommer når for høye lyder skader hårcellene i det indre øret. Skudd fra gevær, eksplosjoner eller høy musikk kan være kilder til skadelige lydbølger som treffer det indre øret og lager skade på hårcellene.

Husker dere Ringeren i Notre Dame? Klokkene i Notre Dame vil får de med mest sensitive ører til å gripe etter ørepropper. Men det er ikke bare megahøye lyder som kan skade hørselen. Gjentagende lyder over et visst nivå vil også kunne skade det indre øret over tid. Skjer dette får man varig hørselstap som ikke kan repareres, man vil ha hørselstap for alltid.

Når blir støy farlig?

Som tommelfingerregel vil følgende situasjoner være i faresonen:

 • Om du må rope over bakgrunnsstøy for å gjøre deg hørt

 • Om støyen gjør slik at du får vondt i øret og får dem til å ringe

 • Om du synes det er vanskelig å høre flere timer etter at du har vært utsatt for støy

Det som skader hørselen vår er intensiteten og varigheten på støyen. Lyder måles i desibel (dB), hvor 0 er den svakeste lyden mennesker kan høre og 180 er som en rakett som skytes opp til månen. I det daglige livet vårt vil normal tale være ca. 60 dB, en plenklipper vil være 90 dB, en motorsag vil være 100 dB, en rocke konsert vil være 115 dB og ett jet-fly vil være 140 dB. Mange eksperter mener man utsetter seg for fare når man oppholder seg over lengre tid i lydmiljø over 85 dB.

 

Støyskade i ung alder

Hørselstap forårsaket av støy er ikke bare for voksne. Nyere studier viser en alarmerende økning av støyskader hos tenåringer. Forskingen antyder at musikk som spilles høyt inn i øregang via øreplugger er hovedmistenkt når det kommer til disse skadene hos tenåringer. I ekstreme tilfeller kan støyskader skape ringing i ørene, også kalt Tinnitus. Denne tilstanden skyldes at hørselsnerven får en skade som ofte er permanent. Mange folk i femtiåra som vokste opp med rock and roll begynner nå å merke ringing i ørene og dårligere hørsel. Forhåpentlig vil forskere over tid klare å finne en effektiv løsning på disse problemene. Fram til da har vi heldigvis allerede i dag høreapparater som blir mer og mer effektiv til å avhjelpe både hørselstap og Tinnitus.

Hva kan du gjøre for å unngå disse problemene?

Svaret er: Ikke overbelast ørene dine! Om du gjør det, bruk hørselsvern, enten om det er øreplugger eller kraftige øreklokker. Ha disse på om du skal jobbe i støyende omgivelser. Ha dem på om du skal bruke elektroverktøy eller støyende utstyr. Ha det på om du skal på jakt, eller om du kjører motorsykkel. Hørselsvern finnes i mange former og størrelser. Man kan til og med få laget spesialtilpasset hørselsvern. Ta kontakt med en audiograf eller proppeprodusent for råd om hørselsvern.

Finn hørselssenter

 • Sjekk hørselen

  Tror du at du har hørselstap? Ta det første steget med å fullføre denne korte evalueringen

 • Skaff deg hjelp

  Hva du kan gjøre om du mistenker hørselstap og prosessen med å finne den riktige løsningen for deg

 • Tinnitus

  Hva er Tinnitus, hvorfor får noen mennesker det og hva kan vi gjøre med det for å lette på symptomene

 • Finn hørselssentral

  En audiograf kan teste hørselen din og anbefale en behandling som passer deg