5 Halloween-tips for sunne ører

Årets skumleste kveld kommer med mye støy. Enten utkledde barn som hyler av fryd,
voksne som hyler av skrekk, eller musikk som dundrer over dansegulvet.
Ta en titt på våre raske tips for å overleve den skumle kvelden.

keep-ears-warm-and-working-well

1

Hold ørene varme og godt fungerende

Når vi er ute i kaldt vær – slik som på knask eller knep-tur rundt i nabolaget – strømmer det mindre blod til ørene. Dette øker risikoen for øreinfeksjoner. Derfor er det fornuftig å holde dem godt innpakket, med ørevarmere eller lue. Faktisk bør hele kroppen holdes varm. En forkjølelse kan også gi midlertidig hørselstap. 

2

Røyk fra bål kan irritere

På en mørk og kald allehelgensaften kan det være koselig å varme seg rundt et bål, med familie og venner. Men vær oppmerksom på at røyken fra bålene kan irritere hørselen, slik som tinnitus. Det er en god ide å ikke være for nærme, og holde avstand fra alle røykfulle områder dersom noen i gruppen din opplever problemer.

3

Høreapparater påvirkes av kulden

Det er ikke alle kvelder vi tilbringer tid ute i kulden. Dersom du eller noen av dine nærmeste bruker høreapparater, bør det sjekkes at apparatene er i stand, slik at alle får mest mulig ut av opplevelsen. Batteritiden er kortere i kalde temperaturer. Derfor er det en god ide å ha med reservebatterier.

4

Fest slik at alle kan hygge seg

Festen kan bli veldig høylytt når spente spøkelser og hekser danser. For å sørge for at mennesker med hørselsproblemer kan delta i moroa, er det en god ide å holde volumet nede. Dette hjelper alle med å forstå samtalene og reduserer behovet for å rope. Det hjelper også for å unngå ubehag for de med hørselsproblemer, slik som hyperakusis – høysensitivitet for visse frekvenser og volumnivåer. Sørg for at rommet er godt opplyst dersom noen trenger å lese lepper.

5

Pass på! Fyrverkerier gir like høy lyd som skudd.

Noen gode smell hører med til moroa, men eksploderende fyrverkeri eller smell kan lett overstige 120 dB – langt over sikkerhetsnivået på 85 dB. Bare få minutter i nærheten til eksploderende fyrverkeri kan forårsake hørselstap, så sørg for å holde en sikker avstand. Ha på hørselsbeskyttelse dersom du er i tvil.

 • Hvorfor barns hørsel er så viktig

  Barnet ditt bruker hørselen for å lære å snakke, lese og skrive, og ikke minst for å utvikle sosiale ferdigheter.

 • Barnets miljø og sosiale liv

  Hørselen er viktig for å utvikle sosiale evner og være i stand til å kommunisere i forskjellige miljøer.

 • Jeg opplever et problem

  Har du problemer med høreapparatet? Finn løsninger på de vanligste problemene her.

 • Finn et hørselssenter

  En audiograf kan teste hørselen din og utarbeide en behandling som passer deg