Tenåring til voksen (12+ år)

I overgangen fra barn til voksen bruker tenåringen din mer og mer tid utenfor hjemmet i skiftende omgivelser: skole, idrettshaller, kafeer, bestevennens hjem osv. De trenger å være i kontakt med vennene sine og verden. Alle disse miljøene og situasjonene krever optimal hørselsstøtte.

"Hvem er jeg?", humørsvingninger og nære vennskap

Når barndommen tar slutt og overgangen til voksenlivet settes i gang vil du være vitne til en endring i barnets personlighet og oppførsel. De vil tilbringe mindre og mindre tid hjemme og de nærmeste vennene er det som betyr mest.

I disse årene vokser barnets hjerne fortsatt og det sentrale hørselssystemet vil ennå ikke være fullt utviklet. Det kan ofte vise tegn på at det er overveldet og forvirret. Evnen til å definere sin egen rolle er avhengig av hvordan det lyktes i den forrige utviklingsfasen. Tenåringen vil begynne å stille spørsmål ved dine regler og verdier så vel som samfunnets. De vil dele mindre med deg fordi de ønsker privatliv og frihet. Dette gjør deg kanskje blir redd fordi du forstår at du ikke lenger er i stand til å beskytte dem i like store grad.

Utfordringer og hvordan du kan hjelpe

Målet med denne fasen er at din sønn eller datter skal bli en kompetent språkbruker som er i stand til å lage planer, kommunisere og håndtere komplekse sosiale evner.

Høreapparater

I denne perioden er det viktig for tenåringen og den unge voksne å minske misforståelser og feilkoblinger gjennom velutviklede beslutninger og pragmatiske egenskaper. For å sørge for dette er det kritisk at man bruker høreapparatet hele tiden – men du vil bli mindre og mindre klar over hva barnet ditt gjør. I denne individualiseringsperioden vil hvordan man ser ut og framstilles bli et mer og mer dominerende fokus for tenåringen. Man vil se kul ut og kopiere vennene sine. Det er fare for at man slutter eller begrenser bruken av høreapparatet og et diskre høreapparat er derfor viktig.

Tenåringen vil også ha behov for og ønske om å ta del i forskjellige aktiviteter og arrangementer hvor det vil være bakgrunnsstøy – cafeer, konserter og fester. I disse omgivelsene vil høreapparatet kunne hjelpe med å fokusere og skille tale fra støy. La tenåringen vurdere høreapparatet på slutten av den fasen. Høreapparat for tenåringer med BrainHearing-teknologiTM er en god støtte for unge tenåringer, og for voksne finnes det også avanserte løsninger for både moderat og alvorlig hørselstap.

Tilkobling til den digitale verden

Nå som så mye av en tenårings identitet utvikles på nettet, er det viktig å sikre at de har lett tilgang til media og informasjon

Streaming av lyd til høreapparater
Du kan koble Oticon Bluetooth®-høreapparater til mange andre elektroniske enheter. Da kan du bruke høreapparatene som hodetelefoner av høy kvalitet. Du kan foreta handsfree telefonsamtaler og trådløst streame TV-lyd, stereomusikk, videosamtaler, podcaster, lydbøker og mer. Vår gratis høreapparat-app – Oticon ON – lar deg justere høreapparatvolumet, bytte program, sjekke batterinivåene og mye mer – kun ved å bruke fingertuppen din.

Finn ut mer om å koble til Oticon høreapparater


En klasseromsmikrofon som er dedikert til læring – EduMic
EduMic er en ekstern mikrofon som overfører lærerens stemme trådløst til barnets høreapparater. Dette gjør den til en ideell partner i støyende klasserom og haller, og på idrettsplassen når læreren kan være et stykke unna.

Se mer om EduMic

Forlate redet

Er barnet ditt klar til å ta kontroll over eget liv – også hørselstapet sitt?

Veiledning
Det er snart tid for å gi slipp. Det er viktig å respektere den unge voksnes rett til å bestemme over eget liv. Din rolle er annerledes nå: i stedet for å være "en autoritet" som tar ansvar, se på deg selv som "en mentor" de kan spørre til råds. Veiled dem i forhold til utdanning og ressurser som er relevant for voksne med hørselstap.

Gi dem styrke
Før du sender din ungdom avgårde, er det en god ide å sørge for at han/hun føler seg sterke nok til å ta seg av hørselstapet og utstyret sitt, så vel som å huske å bestille egne timer på hørselsenteret.