12. desember 2022 - Lesetid : 2 minutter

Hearing loss

Maten du spiser kan påvirke hørselen din

alt

Det er viktig å beskytte ørene mot høy lyd og ørebetennelser. Dette vet du kanskje. Men visste du også at visse matvarer kan bidra til å forebygge aldersrelatert hørselstap og utviklingen av hørselstap? i Les hvilke matvarer du bør legge til på handlelisten din for å fremme en sunn hørsel.

Omega 3-fettsyrer og vitamin D

De høye nivåene av omega 3-fettsyrer og vitamin D i laks, tunfisk, ørret og sardiner kan ha en positiv innvirkning på hørselen din. Omega-3 er bra for hjerte-karsystemet og reduserer betennelse, som kan skade sensitivt vev som også finnes i øretii

Antioksidanter og folsyre

Regelmessig inntak av antioksidanter, og spesielt folsyre, kan redusere risikoen for hørselstap med opptil 20 %!iii Matvarer som spinat, asparges, bønner, brokkoli, egg, lever og nøtter inneholder folsyre. Antioksidanter reduserer antallet frie radikaler i kroppen som kan skade nervesystemet i det indre øret.

Dette kan skyldes at kroppen bruker folsyre til å bekjempe metabolsk homocystein – som er en betennelseslignende forbindelse som reduserer blodgjennomstrømningen i kroppen. God blodgjennomstrømning er viktig for å holde hårcellene i det indre øret friske og velfungerende.

Vitamin C, E og glutation

Vitamin E beskytter blodårene og nervene rundt ørene, mens vitamin C styrker immunforsvaret, noe som bidrar til å forebygge ørebetennelser. Vitamin C og E er antioksidanter som holder frie radikaler i sjakk og styrker immunforsvaret. Disse vitaminene finnes i frukt som appelsiner, og i grønnsaker som paprika.

Spis sunt for å redusere risikoen for hørselstap

De fleste av disse kosttilskuddene er enkle å få tak i og helt trygge å spise for de fleste.

Hvis du vil vite mer om hørsel og høreapparater, kan du finne din nærmeste audiograf her

Referanser

i Rodrigo, L., Campos-Asensio, C., Rodríguez, M., Crespo, I., &Olmedillas, H. (2021). Role of nutrition in the development and prevention of age-related hearing loss: A scoping review, 2021, Science Direct

ii Calder, P., Omega-3 Fatty Acids and Inflammatory Processes, 2010, National Library of Medicine

iii Curhan, S. et al, Fish and fatty acid consumption and the risk of hearing loss in women, 2014, National Library of Medicine