Få en god start mens du oppdager hvordan det er å høre igjen

I begynnelsen vil mange lyder virke høyere enn før du fikk høreapparatet, og du vil være mer oppmerksom på omgivelsene enn vanlig. Du vil også oppdage lyder som du ikke har hørt på lenge. Dette er helt normalt, og det er ikke fordi volumet er for høyt. Det er fordi hjernen din har automatisk justert seg etter et lavere volum, og nå må rejustere til sitt opprinnelige nivå. 

Det er litt som å flytte nærmere en jernbane. I begynnelsen legger du merke til hvert tog som passerer, men etter en liten stund, forstår hjernen at disse lydene ikke er viktige, og filtrerer dem ut.

Gode tips til en myk start
med høreapparater:


1. Bruk dem det meste av dagen. Du vil ikke få det beste ut av dem hvis du ikke bruker dem regelmessig 

2. Bruk dem i rolige situasjoner og i en-til-en-samtaler hjemme. 

3. Lytt på radio eller TV - begynn ved å høre på kommentatorer, da disse pleier å snakke tydeligere. Fortsett deretter med andre programmer. 

4. Bruk dem i mer støyende miljøer, som for eksempel en travel gate og i supermarkedet. 

5. Bruk telefonen. Husk å vippe mottakeren lett på kinnbeinet og plasser telefonen litt over øret, nær mikrofonen til høreapparatet. Dette vil hindre at høreapparatet visler, og gir deg de beste forholdene for å ha en samtale.

Oppfølgingstime

Audiografen din vil sannsynligvis be deg om å komme tilbake til en oppfølgingstime for å finjustere høreapparatet. Dette er for å justere dem etter din hørsel og livsstil. Dette er også en god mulighet til å stille spørsmål eller fortelle dem om eventuelle problemer siden siste besøk. Vi anbefaler at du tar med en slektning eller en venn til dette møtet. De kan gi verdifull informasjon om din hørsel fra sitt perspektiv.

Tips for når du er på farten

Første gang du besøker en restaurant eller besøker andre steder med mange mennesker, vil du sannsynligvis synes det er utfordrende. Men det blir lettere med tiden.

 • Kino eller teater

  Ring på forhånd for å høre om de tilbyr teleslynge-systemer eller andre hjelpeapparater som kan kobles til høreapparatet.

 • Restauranter og kaféer

  Be om et stille bord borte fra inngangen og kjøkkenet, hvor kelnere går til og fra. Prøv også alltid å sitte med ryggen mot støyen.

 • Seminarer og konferanser

  Prøv å komme tidlig for å få et sete langt fremme. Ikke vær redd for å be presentøren om å bruke mikrofon

Visste du?

Du kan koble høreapparatet ditt til telefonen, TV-en og andre bruksapparater, og justere lyden på disse etter dine preferanser. 

Besøk støttedelen.

Ta vare på høreapparatet

Høreapparatet ditt må takle alt fra fuktighet til voks. Følg disse retningslinjene for å holde dem i god stand.

Rens høreapparatet ditt hver dag, og fjern eventuell voks. Bruk aldri husholdningsrensevæsker eller vann. Bruk en tørr klut og børste. Du kan også be audiografen din om tørkesett eller andre verktøy for rensing og tørking.

Les mer om rensing. 
For at høreapparatet skal fortsette å være effektivt, pålitelig og holdbart, bør de ikke utsettes for fuktighet, varme, kjemikalier og støt.

Lær å behandle høreapparatet ditt forsiktig.
Bruk voksbeskyttelsessystemet og verktøy for å rense bort oppbygget voks hver dag. Spør audiografen du bruker om det spesielle voksbeskyttelsessystemet i høreapparatene dine, og hvordan det kan skiftes ut.

Hvordan du skifter voksfilteret.

I kan du finne mer informasjon og instruksjonsvideoer om hvordan du bruker og steller høreapparatet ditt.

Forsiktig: Hold høreapparatet ditt utenfor rekkevidden til barn og kjæledyr!

Batteriene til høreapparater kan være farlig hvis de svelges av barn eller dyr. Ta kontakt med lege eller veterinær dersom batteriene til et høreapparat svelges ved et uhell.

 • Hørsel

  Visste du at hørselen vår er den eneste sansen som aldri sover?

 • Koble til programmer

  Hvordan koble høreapparatet til forskjellige apparater som TV-en eller telefonen ved bruk av ConnectLine.

 • Nedlastninger og hjelp

  Finn videoer og bruksanvisninger for alle Oticon høreapparater og tilbehør.

 • Finn et hørselssenter

  Ta en hørselstest og motta råd og hjelp fra en autorisert Oticon audiograf.